sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Minä ja käsityöt

Olen ollut poissa kotoa muutaman päivän, joten en ole voinut tehdä uusia kortteja. Löysin kuitenkin vanhempien luota työn, jonka ansiosta innostuin käsitöistä, joten tuli mieleen tehdä aiheesta postaus.

Aikasemmat mielikuvat käsitöistä ovat koulun käsityötunneilta, jolloin käsityöt tuntuivat pakkopullalta. En osannut neuloa, ommella tai virkata ja piirtämiseenkään ei riittänyt taidot kuvaamataidontunneilla. Lisäksi olen todella hidas, joten sain harvoin töitä valmiiksi ajoissa. Kun koulu loppui eikä näitä aineita tarvinnut enää harrastaa, en jäänyt kaipaamaan mitään. Muutama vuosi menikin ilman mitään käsitöitä.

2,5 vuotta sitten minulle iski yhtäkkiä kova halu kokeilla ristipistoa. Minulla ei ole hajuakaan mistä innostus iski, mutta päätin kokeilla. Kun vielä löysin majakka-aiheisen työn, hankin sen ja aloin kokeilemaan. Huomasin osaavani ja sen tekeminen oli hauskaa ajanvietettä. Sitä tehdessä myös rentouduin vaikka siihen aikaan olikin paljon huolia. Uppouduin pitkiksi ajoiksi tekemään työtä ja unohdin murheet. Työ edistyi hitaasti ja välillä oli kausia jolloin ei huvittanut tehdä sitä, mutta vihdoin sain työn valmiiksi.
(Kuvat ovat vähän epäselviä. Huoneessa oli huono valaistus ja salamalla otettuun kuvaan tuli heijastus, mutta eiköhän näistä saa tarpeeksi selkeän kuvan ensimmäisestä käsityöstäni)
Ristipistotyön jälkeen aloin etsimään käsityötapaa, josta voisin innostua enemmänkin. Kokeilin monia asioita(koruja, kanavatöitä, ompelua, kuvakollaaseja, maalausta, virkkausta, askartelua, huovutusta,...) ja huomasin etteivät käsitöihin todellakaan kuulu vain neulomiset ja ompelut. Nyt ei ollut myöskään aikarajoja kuten koulussa, joten tajusin saavani tehdä mitä haluan, milloin haluan ja vaikka montaa asiaa kerralla eikä kukaan arvostele. Saan tehdä sitä mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Kokeilin korttien tekoa aikaisemminkin, mutta asenne ei ollut kohdallaan. Ajattelin etten osaa. Nyt syksyllä päätin opetella, koska huomasin kuinka kauniita niistä voi tehdä jos osaa. Lisäksi ne ovat suhteellisen nopeita tehdä, joten näen nopeasti kätteni jäljen ja valmiit työt lisäävät innostusta. Olen hyvin laiska uuden opettelussa, mutta kortit ovat innostaneet sen verran että nyt teen jo paljon hienompia kortteja kuin alussa ja haluan edelleen oppia uusia tekniikoita ja oppia paremmaksi niissä jotka jo osaan.

Vaikka tällä hetkellä tuntuu että kortit ovat suurin kiinnostuksen kohteeni, haluan myös kokeilla muita käsitöitä ja jopa "traumat" neulomista, ompelua ja virkkausta kohtaan ovat kadonneet. Haluan oppia uutta, rentoutua käsitöitä tehdessä ja nauttia kätteni jäljestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommenteista. Ne piristävät päivääni! :)